Sedum daken Doe-Het-Zelf

Plantenwand.eu levert ook de komplete opbouw voor uw groene dak.

Extensieve daktuinen zijn relatief eenvoudige groene daken waar meestal sedumplanten of grassoorten gebruikt worden. Met name de sedumdaken zijn de laatste jaren sterk in opmars.
Met enige handigheid is een sedumdak zelf aan te leggen en met name voor de kleine daken zoals van een garage, tuinhuis of een serre is dit zelf goed te doen tegen relatief lage kosten. Zie daarvoor onze sedum daken webshop en het overzicht hieronder.
Ook in deze toepassing is ons eigen substraat een perfecte  bodem voor de beplanting. Licht in gewicht en toch een optimale water/lucht huishouding.


daktuinhuissedum(21).jpg

Een eenvoudig sedumdak bestaat uit de volgende componenten:

1) Allereerst wordt op het bestaande dak een stevig kunststof doek gelegd, LDPE folie.

2) Vervolgens moet een goed afwaterende drainagelaag aangebracht worden. Hiervoor leveren wij een geprofileerde kunststof plaat (Fytonop -20) met noppen van 2 cm hoog. Deze plaat kunt u op twee manieren op het dak leggen, met de noppen naar beneden waarbij er enige extra waterbuffer ontstaat (+ 14 liter/m2) of gewoon met de noppen naar boven waarbij het overtollige water direct kan wegstromen. Deze Fytonop - 20 wordt speciaal gebruikt voor platte daken. Voor hellende daken is een veel lager afwateringsprofiel gewenst of kan bij kleine daken ook geheel zonder dit profiel.

3) Daarna een waterdoorlatend vliesdoek, ook wel Geo- Textiel genoemd om te voorkomen dat gronddeeltjes wegspoelen via de drainagelaag en wortels in de drainagelaag kunnen gaan groeien. Dit voorkomt verstoppingen op termijn.

4) Als extra waterbuffering gewenst is, kan een Hydrocell daktuin paneel gelegd worden op het
Geo-textiel. Hiermee kunt u per m2 circa 32 lier extra water bergen. Deze panelen zijn 5 cm dik, en hebben nagenoeg geen eigen gewicht. Speciaal voor steden waar subsidie op daktuinen wordt gegeven op basis van extra water bergend vermogen, is deze oplossing perfect!

5) Op het vliesdoek kunt een dunne laag Fytomix daktuin substraat aanbrengen. Voor een sedumdak waarbij met kant en klare sedummatten gewerkt wordt, is een laagje van circa 4 cm. al voldoende. Dit zal na het aanbrengen nog iets inklinken waardoor uiteindelijk een laagje van 3 tot 3,5 cm over blijft.

6) Tenslotte de beplanting. Het snelste en eenvoudigste werkt de kant en klare sedummat.
Dit is een soort opgerolde sedumat die net als graszoden op het dak uitgerold wordt. Deze matten zijn 2 meter lang en 1 meter breed. Ze worden vooraf ingezaaid met circa acht verschillende sedumsoorten waardoor een gevarieerd beeld ontstaat. Het voordeel van kant en klare matten is ook dat u direct een leuk resultaat hebt.

Alternatief is het aanplanten van losse sedumplanten, alleen dan moet u de laag daktuin substraat iets dikker maken, circa 5 a 7 cm in het totaal. U kunt dan de losse plantjes er inzetten, ongeveer 15 tot 20 per m2. Het duurt dan enige tijd voordat het dak volgroeid is maar dan heeft u ook het voordeel dat u uw eigen plantenkeuze en eventueel patronen kunt bepalen.

Voor een komplete opbouw zoals hierboven omschreven (zonder de extra waterbufferende platen nummer 4) zijn de kosten € 65,- / m2. Dit is exclusief transportkosten.

Uiteraard kunt u ook uw sedumdak vakkundig door een vakman laten aanleggen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Levering van bestelde componenten in overleg!

 sedumdaktuinhuisje(2).jpg

opbouwstandaardsedumdak(3).jpg

Standaard opbouw extensief sedumdak.
* LPDE folie
* Fytonop drainage plaat (noppen plaat) noppen naar onder = extra waterbuffering.
* EXTRA mogelijkheid voor waterbuffering: Hydrocell daktuinplaat 5 cm.
* Geo Textiel
* Fytocell daktuin substraat
* Sedummat 

 

daktuinhuissedum2(6).jpg

daktuinhuissedum2(1).jpg

 

daktuinhuissedum2(3).jpg

 

daktuinhuissedum2(5).jpg

 Mooi contrast in "grijze"omgeving door een sedumdakje aan te leggen op het schuurtje.

© 2010 - 2024 Plantenwand.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel